Totalt 9 vattenlösliga vitaminer som är livsnödvändiga är B-vitaiminer (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), C-vitamin. De vattenlösliga vitaminerna kan ej lagras i stora mängder i kroppen vilket kan lättare ge bristsymptom.
B-Vitaminer
B1-Tiamin, är en kofaktor i energiutvinnande processer, behövs för metabolismen, nedbrytning av kolhydrater, protein och fett. Ovanligt med brist.
Finns i jäst, bröd, fläsk, spannmål, frukt och grönt
B2- Riboflavin, kofaktor för energiomsättning, förbränning av kolhydrater, protein och fett, nervsystem, hår, hud, tillverkning av röda blodkroppar. Ovanligt med brist. Finns i proteinrik mat så som ägg, spenat, lever, baljväxter, nötter, frön.
B3- Niacin, tillverkas av aminosyran tryptofan, kofaktor för massa enzymer, kroppens energiomsättning, glykogen inlagring, reparation av DNA. Brist är inte så vanligt med symptom är bland annat illamående, irritation, trötthet, torr hud, koncentrationssvårigheter.
Finns i nötter, frön, fågel, fisk, torrjäst, vetekli.
B5- Pantotensyra, kofaktor i fettomsättningen och kolesterolproduktionen. Ingår i acetylcoenzymA, ett ämne som är nödvändig i alla livsprocesser tex citroncyracylekn. Ovanligt med brist.
Finns i de flesta livsmedel som inte är raffinerade.
B6- Pyrodoxin, viktig roll i proteinomsättningen, glykogen frisättning (vid fysisk prestation), viktig för nervsystemets funktion och serotonin bildning. Brist är ovanligt men kan förekomma vid dålig kosthållning. Brister på B6 kan påverka humöret negativt, bidra till kramper, depression och nedsatt glukostolerans (kroppens förmåga att omsätta glukos).
Finns i proteinrika livsmedel som kött, fisk, fågel, jäst, vetegroddar och baljväxter.
B7- Biotin, är en kofaktor i citronsyracykeln. Viktig i nedbrytningen av glykogen. Aktiverar bakteriebekämpande enzymer. Ovanligt med brister. Finns mycket i lever, havre, soja kött, fisk och jäst. Kan bildas av tarmfloran hos individer med friska tarmar.
B9- Folsyra, lagras i levern som folat, kofaktor i olika kemiska reaktioner. Väldigt viktig i bildningen av vår arvsmassa (DNA), bildning av ryggmärgskanalen hos foster och viktig i nedbrytningen av homocystein (höga halter homocystein kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar). ovanligt med brister, tas oftast extra tillskott vid graviditet för fosterutvecklingen. dålig kosthållning och inflammatoriska tarmsjukdomar kan leda till brister. Finns i gröna bladväxter, brytbönor, broccoli, bönor och lever. Förstörs till stor del vid upphettning så bör även konsumeras i rå form.
B12- Kobalamin, viktig i tillverkningen av DNA, nervfunktion och bryta ner homocystein. Finns i animalier, leverprodukter, mjölk, kött, ägg och fisk. Vegetabiliska källor innehåller oftast inaktivt B12 och därför kan brister förekomma hos veganer.
Vitamin C
Även kallad askorbinsyra. Vitamin C fungerar som en antioxidant Har en viktig roll i immunförsvaret, sårläkning, behövs för bildandet av kollagen, (bygger upp hud, senor och ligament). Ovanligt med brist. Finns mycket i grönsaker, bär och frukt, finns även köttprodukter.