Generella kostråd när du kör Fit

När du tränar så är det viktigt att inte dra ner alltför mycket vad gäller matintag men vi vill inte heller att du ökar ditt intag bara för att du tränar och framför allt inte ta in mer kalorier än du gör av med. Vi ser också att du följer en modell som du kan fortsätta med även efter vårt program. För att inte stressa kroppen rekommenderas att vi håller 500 kalorier under dagligt kaloriintag. Vad detta är kan vi räkna ut under vår sittning.

Tallriksmodellen vi följer under våra 8 veckor

Beroende av ålder och aktivitetsnivå ligger våra kalorieintag lite olika men under vår kurs så kommer du försöka följa följande:
Daglig rekommendation för män, 2000-2200 kalorier

Daglig rekommendation för kvinnor, 1500-1800 kalorier
Detta är 500 kalorier lägre än vad som är det "normala". 

För att öka förbränningen måste våra muskler få den näring den behöver och orka reparera musklerna till nästa pass så protein är en viktig källa.
Följ tallriksmodell, se bild.
1/2 tallriken bestående av grönsaker (råa, kokta, ugnsrostade eller ångade). Detta är ca 3-4dl av grönsaker vid lunch och middag.
1/4 protein, detta är ca 100g i tillagad vikt
1/4 kolhydrater, detta är 2 medelstora potatisar eller 1-1,5 dl kokt pasta eller ris

Plocka bort det mjuka brödet dirket!

Mjuk bröd innehåller så pass mycket kolhydrater att det ofta är orsaken att man konsumerar över sina dagliga kalorier oavsett typ av mjukt bröd. Se alternativ under Frukost.

Plocka bort läsk och alkohol så mycket det går, dessa innehåller mycket socker.

Vid middag, om du har möjlighet, ät innan 19:00 (mest på grund av att man sover bättre) och försök att undvika stärkelserika kolhydrater tex potatis, ris, pasta, rotfrukter och majs för att hålla insulinnivåerna och fettinlagringen nere. Att äta rosa mat till kvällsmat kan också öka förbränningen – till exempel lax, räkor och skaldjur. Ät en blandad sallad eller minst tre råa, kokade, wokade eller ugnsrostade grönsaker till middagsmaten.

Periodisk fasta/intermittent fasta 16:8 metoden
Om man vet med sig att man äter för mycket kalorier under dagen kan 16:8 metoden få ner detta. Detta passar inte alla och de sista timmarna innan första måltiden på dagen så är man riktigt hungrig.
16:8 betyder att du har ett matfönster på 8 timmar där du äter dina måltider. Sedan har 16 timmar som du inte äter mat men du får dock gärna dricka under fastetimmarna, så länge vätskan består av vatten, svart kaffe eller te utan socker och mjölk. Det räcker med att göra detta 2 dagar per vecka så man behöver inte göra det varje dag.