Snacks

Äggmuffins
Recept
●     Kalkon (Färdig lagad)
●     Paprika
●     Zucchini
●     Halloumi
●     Ägg
●     Mjölk eller liknande
●     salt + peppar
 
Instruktioner
1.   Hacka kalkon, paprika, zucchini, halloumi, tomater.
2.   Lägg lite av allt i muffinsformar.
3.   Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar.
4.   Häll i varje form så det “täcker” det övriga.
5.   Grädda i ugn ca 10-15 min 200 C

Äggmuffins
Dadelbollar, ca 20 st
Grundrecept
●     1 påse Icas ekologiska dadlar
●     300 gram cashewnötter
Instruktioner
1.   Mixa samman dadlarna och cashewnötterna i en mixer
a.   Om du inte har en riktigt mixer/matberedare så får du finhacka allt, en stavmixer fungerar inte
2.   Ha ner den smak du önskar (se ex. nedan)
3.   Forma till bollar
4.   Förvara de färdiga bollarna i kylskåpet i en tillsluten burk
 
Ex smaker (mängden är om man delar ovanstående grundrecept till 3 smeter)
Citronhavregryn
●     Skalet av ca 1 citron finrivet
●     saften av ½ citron
●     Havregryn efter behov

○     Instruktioner efter grundrecept ovan
■     Ha ner citronsaften och citronskalen i smeten och blanda för hand genom att knåda
■     Ha i lite havregryn i taget så smeten slutar att vara kladdig
■     Rulla till bollar
Kanel/ingefära
●     Kanel
●     Ca 1 cm finriven ingefära
Proteinpulver
●     ca 0,3 dl valfritt proteinpulver
Bars
Grundrecept
●     1 påse Icas ekologiska dadlar
●     300 gram cashewnötter
Instruktioner
1.   Mixa samman dadlarna och cashewnötterna i en mixer
a.   Om ni inte har en riktigt mixer/matberedare så får ni finhacka allt, en stavmixer fungerar inte
2.   Ha ner den smak du önskar (se ex. nedan)
3.   Forma till en fyrkantig platta
4.   Dela till lagom stora bars
5.   Om du vill ha något runt barsen gör du det nu
6.   Förvara de färdiga barsen i kylskåpet, slå gärna i dem i aluminium- eller platsfolie
 
Choklad
●     Chokladnibbles
●     Kakao
Frön/nötter
●     Mixade frön/nötter som du hackar
Havregryn/vanilj
●     Havregryn
●     Vaniljpulver
“Frukostmuffins”, ca 8-9 st
Grundrecept
●     4 bananer (om väldigt små ta 5)
●     4 ägg
●     ca 250-300 gram havregryn (beror väldigt mycket på sort)
●     Amerikanska stora muffinsformar
 
Instruktioner
1.   Mosa bananerna med en gaffel
2.   Ha ner äggen och vispa ihop
3.   Ha ner havregrynen och vispa
4.   Om smeten fortfarande är väldigt vätskig ha i mer havregryn, den ska vara fuktig, inte torr eller rinnig och håll den luftig
5.   Ha ner den smak du önskar, alt dela smeten i olika skålar för att göra fler smetar samtidigt. Se ex smaker nedan
6.   Fördela smeten i formarna, de står med fördel i en muffinsplåt
7.   Ställ in i ugnen på ca 200 grader i ca 8-12 min (bär tar längre tid för de har mer vätska i sig)
8.   De är klara när smeten är fast utan att vara helt torr
9.   Kan förvaras i kylskåp eller frysas in. De tenderar dock att bli lite bruna men det är inga fel på dem.
 
Ex smaker (mängden är om man delar ovanstående grund till 3 smeter)
Äpple/kanel
●     1 Äpple
●     Kanel
○     Instruktioner efter grundrecept ovan
■     Dela äpple i ca 0.5 cm stora bitar eller mindre
■     Täck äpplena med kanel (ha ner dem i en separat skål som du häller kanelen i och skakar om )
■     Ha ner i en av smeterna och rör runt
Morot/valnöt
●     1 Morot
●     1 näve valnötter
○     Instruktioner efter grundrecept ovan
■     Riv en morot eller ½ morot
■     Knäck valnötterna med händerna
■     Ha ner i en smet
Hallon/blåbär
●     1 paket frusna hallon/blåbär
○     Instruktioner efter grundrecept ovan
■     Ha en ett paket frusna hallon/blåbär
■     Rör runt
■     Ha i lite extra havregryn och rör runt (när bären tinar så kommer smeten bli lite mer rinnig därav de extra havregrynen)
Overnightoats
Grundrecept
●     1,5 dl havregryn
●     ca 2 dl vätska t.ex. kokosdryck
●     Kryddor t.ex. kanel, kakao, vaniljsocker, gurkmeja, agavesirap, honung, blåbärspulver, chokladbitar
●     Topping t.ex. frusna bär, torkad frukt, färsk frukt, honung, nötter
 
Instruktioner
1.   Ha ner havregrynen i en kopp
2.   Täck havregrynen med vätska av valfri sort, gärna så det är lite mer vätska än havregryn men bara lite
3.   Blanda ner den/de kryddor som du önskar
4.   Om du väljer frusna bär ha på dessa nu
5.   Ställ in i kylskåpet över natten
6.   Ta fram på morgonen och ha på valfri topping

Gröna medelhavsbiffar, ca 10 st
1/2-1 grön chili
2dl finhackad färsk spenat
1dl soltorkade tomater
100g getost
1 broccolihuvud
2 ägg
1krm salt
1krm svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 dl majsströbröd
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Finhacka chilin, finhacka spenaten.Klipp de soltorkade tomaterna i små bitar. Skär getosten i små bitar.

2. Mixa broccolin, både buketten och stammen, med ägg, kryddor och chili. Blanda i spenat, tomater och getost. Mixa inte! Blanda i ströbrödet. Låt stå i 10 min. Rulla till dolmar och grädda i 20 minuter.

Smoothiebowl
Recept
●     Fryst bär
●     Färsk banan
●     Turkisk yoghurt/Grekisk yoghurt
 
Instruktioner
1.   Ha ner ca 0.5 dl yoghurt i en matberedare alt skål för att använda mixer
2.   Ha sedan ner bananen och lite av de frusna bären
3.   Börja mixa och ha ner lite frusna bär i taget tills det blir som en glass
4.   Häll över i en skål
5.   Toppa med valfria flingor/granola, frukt, bär osv
Banan Nicebowl med jordnötssmör
Recept
●     Lite frusna bananer
●     Rejäl klick jordnötsmör
●     Skvätt mandelmjölk eller liknande
 
Instruktioner
1.   Ha ner lite av de frusna bananerna, allt jordnötsmör och mjölk i en matberedare
2.   Kör matberedaren och tillsätt mer frusna bananer för att få rätt konsistens
3.   Toppa med granola, torkad äpple etc