Lunch/middag

Lax Masala
•       lax, ca 600-800gram – skär i 3 cm kuber ungefär.
Marinad: 

•       1 tsk lökpulver 

•       1 tsk riven ingefära 

•       1 vitlöksklyfta riven 

•       peppar, salt 

•       1 tsk garam masala
•       ½ tsk spiskummin
•       3 msk turkisk yoghurt
•       ½ hackad chili
 
Rör ihop marinaden i en skål och blanda med laxbitarna. Låt stå några minuter. Rada upp på bakpappersklädd plåt (häll inte över såsen på laxen som blir över, annars blir laxen inte fast o fin) och tillaga i ugn ca 20 min, tills laxen fått fin färg. Lägg åt sidan tills såsen (grytan) är färdig.
 
Grytan:
Steg 1. Mixa ingredienserna nedan i en matberedare till en puré
·         1 stor lök
·         2 vitlöksklyftor
·         1 bit 2-3 cm ingefära
·         1 tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
·         2 msk garam masala
·         liten näve koriander (kan uteslutas om någon absolut inte tycker om..)
·         ½ tsk torkad koriander
·         3 msk tomatpuré
·         3 tomater
 
Övriga ingredienser till grytan:
·         2 msk olja att steka i
·         1 dl yoghurt
·         ½ citron (juice)
·         1 ½ dl cashew – mixas i liten beredare till mjöl
·         1 burk kokosmjölk – creamy
·         salt
·         3 dl vatten – ev mer för att späda ut grytan om den blir för tjock  
 
I en stor kastrull, stek ”purén” i 2 msk olja tills alla dofter kommer fram och lite av vätskan avdunstat. I med kokosmjölk, och resterande ingredienser och låt puttra några minuter. Smaka av, såsen till grytan ska vara smakrik och färdig innan laxen åker i. Koka inte laxen, värm upp och servera med kikärtsbulgur!
Toppa med hackad koriander eller persilja och salladslök.
Pyttipanna med pumpa och halloumi (eller Tofu)
·         1 stor sötpotatis
·         1 bit pumpa
·         5-6 st potatisar eller 1 påse små potäter
·         3 st palsternacka
·         1 stor eller två små lök
·         2 st halloumi
·         olja
·         salt

Kall örtsås:
·         basilika 1 kruka
·         1 st vitlöksklyfta
·         persilja näve, ungefär lika mycket som basilikan
·         1 st crème fraiche
·         2 dl turkisk yoghurt
·         salt
·         peppar
·         klick dijonsenap (max 1 tsk) och lite honung
 
Såsen mixar du snabbt ihop i en matberedare. Häll över i bägare/skål
 
Pytten:
Skala och tärna alla rotisar i samma storlek (klassisk pytt storlek), blanda med lite olja och salt, sprid ut på plåt (eventuellt två st plåtar) och tillaga i ugn, ca 225 C tills potatisen och resten känns mjuka inuti men knapriga utanpå. Lägg över i en djup form/serveringsfat.
 
Stek löken i lite olja i stekpanna och blanda nu med alla de ugnsgrillade rotsakerna.
 
Tärna osten, stek i panna med lite olja, vänd försiktigt och låt alla ytor få fin färg.
Blanda den stekta osten med pytten.
Servera med örtsåsen.
Matig sallad med cashew, chili och sesam
·         1 st roman eller annan grön sallad
·         1⁄4 rödkål
·         1-2 morötter
·         1 st gurka
·         1 ask babytomater
·         1 st fänkål
·         liten zucchini
·         sesamfrön 2 tsk
·         vårlök, några st
·         cashews (hacka)
·         chili
·         persilja (hackad)
·         kokt quinoa (2-3 dl)
 
Sås:
·         1/2 dl tahini
         1/2 dl citronjuice
·         1- 1 ½  dl vatten (beror på hur tjock den blir, ska spädas ut lite i taget med vatten)
·         1 msk olja
·         vitlök, riven/pressad
·         ingefära 2 tsk riven
·         salt

Strimla grönsakerna så tunt du kan. Lägg över i en ganska öppen skål, blanda med quinoa. Använd gärna mandolin eller hyvel till fänkålen, zucchinin, moroten oh rödkålen.
 
Vispa såsen i skål tills den är len och fin! Ringla över såsen på salladen och strö över sesam,  hackad cashew och chilin sist.
Vegansk krämig grönsakssås med linser
·         1 pkt babytomater
·         1 pkt färska Haricotsverts
·         1 Zucchini
·         2 st vitlöksklyftor
·         1 st lök
·         1 kruka persilja
·         1 kruka basilika
·         1 tsk torkad timjan
·         2 msk tomatpuré
·         2 msk olja

·         1 oatly imat
·         1 oatly fraiche
·         1 burk eko gröna linser- kokt. Skölj!
·         1st grönsaksbuljong
·         salt, peppar
 
Sätt ugnen på 225 C.
Skiva löken och dela zucchinin i mindre delar (halvmånar). Dela på tomaterna och häll över hacket och haricotsvertsen i en ugnsform, blanda med 1 msk olja, salt och timjan. Sprid ut på en plåt och tillaga i ugn ca 15 min.
 
Koka upp oatly matgrädde med buljong och tomatpuré, ha i de sköljda linserna och rör i oatly fraiche när du lyft av det från plattan
Koka 1 pkt glutenfri (eller vanlig) spagetti al dente, Rör ihop  såsen med grönsakerna, örterna och pastan vid servering
Veganska köttbullar i tomatsås
·         Anammas Formbara Färs
·         2-3 st salladslök, hackad
·         liten näve persilja, hackad
·         1 msk tomatpuré
·         1 msk soja
·         salt, peppar
·         1 dl ströbröd

Rör ihop samtliga ingredienser i en skål, låt stå 10 minuter. Forma till köttbullar, och se till att rulla ganska hårt så de håller ihop. Stek i stekpanna några minuter tills de får fin färg. Avsluta i ugn ca 15 min på 225 C så de är genomstekta och ordentligt studsiga.

Sås:
·         1 st lök, hacka fint
·         2 mk olja
·         1-2 vitlöksklyftor
·         3 msk tomatpuré
·         1 burk Mutti finkorossade tomater (om du ska ha färska tomater behövs ca 4-5 st)
·         salt, peppar
·         färsk timjan, hackad ca 2 msk
·         1-2 msk rödvinsvinäger – ger djup och mustig smak i grytor och såser
·         späd ut sås med lite vatten om det behövs.
 
Stek löken i olja till den är lite mjuk, pressa i vitlöken och tomatpurén. Stek tills alla goda dofter kommer fram. I med tomatkrosset och resterande ingredienser. Sänk värmen och låt puttra under lock ca 10 minuter, rör om då och då. I med köttbullarna och låt koka ihop några minuter bara.
Färsk Salsa
•       2-3 st tomater
•       1⁄2 burk grillad röd paprika, ca 250-200 gram avrunnen vikt (ungefär 2 st paprikor), 
man kan grilla i ugn själv och skala om man vill.
•       1 msk paprikapuré/tomatpuré
•       Koriander- smaksak på mängden. Jag tar en hel kruka
•       1⁄4 rödlök – tärna
•       2 vitlöksklyftor – riv/pressa
•       1 tsk timjan, 1 tsk spiskummin
•       peppar, salt
•       2 msk olja
•       4 msk rödvinsvinäger 
Mixa allt i en matberedare, INTE till slät sås utan det ska vara lite chunky
Röd Hummus
·         1 burk kokta kikärtor, skölj i durkslag innan användning
·         Ca ½ dl vatten
·         Soltorkade tomater 1 näve ca 6-7 st, hacka i mindre bitar
·         3 msk Ajvar
·         1 kruka Basilika
·         1 kruka eller 1 näve Persilja
·         1 dlTahini
·         1 tsk Spiskummin
·         1 st Citron
·         1 klyfta Vitlök
·         Salt
 
Mixa kikärtorna mjuka (ganska slät) först med lite vatten.  Ha i resten av ingredienserna och fortsätt mixa till slät röra. Häll över i en tallrik, dekorera med lite hackad persilja och några droppar olja.
Relish
·         1 dl turkisk yoghurt
·         1 dl mayyo
·         1 dl bostongurka
·         hackad röd lök (1/4)
·         salt
·         peppar
·         persilja (1-2 msk hackad)
 
Blanda allt i en skål! Denna kan enkelt bli vegansk med äggfri Mayyo och oatly ifraiche! Super god att ha på burgare och annat gott! För att få den fint rosa som hamburgardressing så kan man klicka i lite ketchup eller tomatpuré
Fetaost röra
·         2 dl turkisk yoghurt
·         3 msk ajvar relish (mild eller stark)
·         1 fetaost
·         liten vitlöksklyfta
·         1 tsk olja
·         lite citronzest ( ½ tsk blir bra)
·         några vändor med pepparkvarnen och garnera med hackad persilja eller mynta
 
Smula fetaosten i en liten skål, blanda med resterande ingredienser och smaka av om det behövs salt. Vill du ha den stark, hacka i chili.
Bulgur med kikärtor
·         4 dl bulgur (mellan grov)
·         8 dl vatten
·         salt
·         1-2 msk olja
·         1 burk kikärtor
·         1 msk Ajvar
 
Skölj kikärtorna väl. Låt rinna av (kan även torkas lätt med trasa el servett).
Stek kikärtorna med Ajvar några minuter, vänd ner bulgur och låt stekas någon minut tillsammans. Häll över vattnet och låt koka upp, salta och sänk till lägsta på spisen och låt sjuda under lock ca 20 min.